Sajttípusok - Sajtkészítő tanfolyam

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Sajttípusok

Friss sajtok
Friss sajtok azok, amelyek lassan csepegnek le, és nagyon alacsony a szárazanyagtartalmuk (minimum 18%). Nem érlelődnek, frissen fogyasztjuk. Az állagukat és zsírtartalmukat tekintve a friss sajtok különböznek egymástól, de az előállítás folyamata nagyon hasonló. A sajt felülete fényes, a metszéslap sima, lyukmentes, az alvadék finom, lágy. Íze enyhén savanykás.
A friss sajtok savós vagy savós-tejoltós módszerrel készülnek. Friss sajtok: feta, ricotta, mascarpone, orda (ami lényegében préselt ricotta), juhtúró, mozzarella


Lágysajtok
A lágysajtok olyan sajtok, melyek bár viszonylag magas víztartalommal bírnak (a szárazanyagtartalom minimum 35%) mégis tovább elállnak. mint a friss sajtok. Ezeket többnyire érlelik, de frissen is fogyaszthatjuk. A lágysajtok a gyártástechnológia miatt viszonylag savanyúak és omlós belsejük van. Kívülről a belsejük felé érnek, gyakran penészflórával (Penicilium Candidum). Tipikus képviselői: Camembert, Brie. Lehetnek mosott héjúak is, ebben az esetben az érlelés alatt a felületüket többször sós lével törlik át. Pl: Romadur,Limburgi.

Félkemény sajtok
Oltós erjesztéssel készülnek, a savóelválasztást aprítással, keveréssel és préseléssel gyorsítják, a sajtokat érlelik, majd ezt követően változatos méretben, formában, hozzák forgalomba. Állományuk vágható, szeletelhető, reszelhető. A félkemény sajtok kevesebb szárazanyagot, és ennek megfelelően több vizet tartalmaznak, mint a keménysajtok. Ez magyarázza miért érnek a félkemény sajtok gyorsabban mint a kemény sajtok. Szerkezete lehet zárt, röghézagos, vagy erjedési lyukas. Számtalan változata létezik, legismertebb képviselői: trappista, ementáli, gouda, pannónia.

Keménysajtok
A keménysajtnak a legmagasabb a szárazanyag-tartalma, legalább 60%. A magas szárazanyag-tartalom miatt nagyon sokáig eltartható. érlelése is hosszan történik, egy évig, de akár 3 éves keménysajtot is vásárolhatunk. A hosszú érlelés során a baktériumok átalakító munkájának köszönhetően az íze egyre karakteresebbé válik. Van vágható formája is, ám általában csak gyalulható, törhető. Gyakran por formájában árusítják. Legismertebb változata a parmezán.


Ömlesztett sajt
Általában félkemény sajtból készítik oly módon, hogy felforrósítják, megolvasztják, ömlesztősót adnak hozzá. A technológiától függően klehet kenhető, vagy vágható textúrája. Gyakran fűszerrel ízesik, vagy felfüstölik. Bár íze nem jellegzetes, sokan kedvelik. Ismert változatai: Bocisajt, Mackósajt, Karavánsajt.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz