Mit tanítunk? - Sajtkészítő tanfolyam

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Mit tanítunk?

A Facebookon, ahol meghirdettem a sajtkészítő tanfolyamot, valaki ezt írta kommentben:  „Egy nap alatt ebből a szakmából vajmi keveset lehet megtanulni.”

Örültem ennek a hozzászólásnak, mert egy sor gondolat ébredt bennem, amit szeretnék megosztani a sajtkészítés iránt érdeklődőkkel.
A kérdés: vállalkozunk-e arra, hogy sajtgyártó szakembereket képezzünk egy nap alatt? A válasz számomra eddig is természetes volt: nem! De akkor mit lehet egy nap alatt megtanulni?

Mivel már 24 éve foglalkozunk sajtkészítéssel, ennyi idő alatt rengeteg kérdés ért utol szóban, telefonon, levélben. És a kérdések alapján arra jutottam, hogy sokan nincsenek tisztában a folyamatokkal a sajtkészítés esetében.  Tulajdonképpen ezek a kérések ösztönöztek arra, hogy elkezdjem tanítani, bemutatni a sajtkészítést. A tanfolyamon nagyon figyelek arra, hogy az alapvető törvényszerűségeket elmagyarázzam.
Szeretnék egy-két hasonlattal élni: olyan kérdéseket tettek fel, mint ha valaki gulyás levest szeretne főzni, de nem gyújt alá, csak vár.  Vagy kelt tésztát szeretne sütni, de nem tesz bele élesztőt és megkérdi: „Az enyém miért olyan betonos?!” Szándékosan nem idézek „ostoba kérdéseket”, amik a sajtkészítéssel kapcsolatban hangzottak el, mert annak, akinek ez ismeretlen terep, miért kellene tudnia okosan kérdezni? Habár nagyon régen volt, emlékszem még arra, amikor én próbáltam összekapargatni az ismereteket a sajtkészítésről. Gőzöm sem volt, merre induljak. Akkor még nem volt internet, sőt nekünk falun telefonunk sem… Végül kínomban egy újsághirdetést adtam fel: „Kérem, írjon, aki tudja, hogyan kell sajtot készíteni.” Kaptam is vagy egy tucat levelet, de mindben ilyesmi állt: „Én sem tudom, de ha sikerült kiderítenie, kérem, írja meg nekem is.” Azóta persze már sokkal könnyebb. Az internet nagy segítség, és több könyv is megjelent a témában. Ám emlékszem még, milyen volt nulláról indulni, ezért arra is emlékszem, mennyire idegesítő volt, amikor végre tényleg kaptam sajtreceptet, és az tele volt olyan kifejezésekkel, amit nem tudtam, mit jelent. „Tegyen bele kultúrát.”
mi van? Én nagyon kultúrált vagyok, de itt nem sajtóról, hanem sajtról van szó!!!

Tehát a tanfolyamon mindenki megtudja, hogy az alapvető szakkifejezések mit jelentenek, így ha szakcikket, szakkönyvet olvas, már érteni fogja. Megtudja természetesen azt is, melyek a sajtkészítés lépései, kellékei, hogyan érleljünk, hogyan csomagoljuk. Mik a legfontosabb tejhibák, sajthibák. Kimondottan törekszünk arra, hogy a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldásokat mutassuk be, aminek segítségével otthon, vásárot tejből is egyszerúen készíthető "Sajátsajt".
A másik, amire rájöttem a kísérletezéseim során, hogy nagyon fontos látni a folyamatokat. Milyen az, amikor már megdermedt? Mekkorák legyenek az alvadékrögök? Milyen a tapintásuk? Hogy néz ki a felülő savó? Mit látok, amikor „májasan” törik? Mindig együtt örülök a részvevővel, amikor ezt hallom: „Nahát, most már értem! Én mindig itt rontottam el, hogy…”

Ezért a tanfolyamot azoknak ajánlom, akiknek semmi tapasztalatuk nincs, és azoknak is, akik maguk is készítenek családjuknak vagy őstermelőként sajtot, de nem mindig sikerül jóra, vagy szeretnének ellesni néhány új fogást. A „sajtos szakma képviselőinek” csak abban az esetben ajánlom, ha szeretnének rácsodálkozni, hogy mennyire egyszerű eszközökkel és körülmények közt is lehet jó sajtot készíteni, bonyolult mérőműszerek, eljárások nélkül. Mert azt sem szabad elfelejteni, hogy az ember már a kőkorszakban is készített sajtot!  
További előnye egy ilyen tanfolyamnak, hogy akik így összejönnek, szintén mesélnek. Nemcsak arról, mi nem sikerült (ám ez is tanulságos) hanem a saját tapasztalataikat, módszerüket, egyszerű fogásokat. Legtöbbször remek hangulat alakul ki, a nap végére szinte baráti társaságként búcsúzunk.
Ezért arra biztatok mindenkit, hogy tanulja bátran a sajtkészítést könyvekből, egy napban, három napban! Vágjon bátran bele, ha nem az a cél, hogy ez legyen a szakmája, és csak az alapvető lépések érdeklik, nem pedig mindaz az tudás, ami sokezer év és a tudomány segítségével rendelkezésünkre áll. Ha pedig szakmát szeretne, irány egy OKJ-s tanfolyam, vagy a szakmunkásképző!

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz